
Διευθύντρια Έκδοσης του περιοδικού Ασφαλιστικό Marketing
Στον 21ο αιώνα το μέλλον στο επιχειρείν είναι ψηφιακό. Τα πάντα μεταφράζονται σε data και όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτου τομέα δραστηριοποίησης τηρούν και επεξεργάζονται βάσεις δεδομένων φέροντας παράλληλα και την ευθύνη για την προστασία των δεδομένων των πελατών τους.
Ένα περιστατικό παραβίασης του συστήματος ασφαλείας και η ενδεχόμενη έκθεση σε κίνδυνο των πελατών από τη διαρροή των δεδομένων δημιουργούν αφενός στις επιχειρήσεις απώλειες εσόδων και αφετέρου σε συνεργάτες και πελάτες αρνητική εικόνα για την επιχείρηση.
Με τον Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο του 2018, έχει αποτυπωθεί και οριστεί το πλαίσιο στο οποίο οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργήσουν και να διαχειριστούν τον κίνδυνο προκειμένου να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πελατών τους.
Στην Ελλάδα καταγράφονται καθημερινά περιστατικά παραβίασης τα οποία κοστίζουν από μερικές εκατοντάδες ευρώ στις επιχειρήσεις μέχρι και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται αφορά την ενδοεταιρική κουλτούρα και την υιοθέτηση κανόνων ασφαλείας από τα στελέχη και τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Τα κενά που υπάρχουν στη δημιουργία «τειχών ασφαλείας» μέσα από την καθημερινότητα της διοίκησης και των εργαζομένων καθιστούν τις εταιρείες ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις και κυβερνοεγκληματίες.
Μόνο δομώντας συστήματα ασφαλείας και ακολουθώντας διαδικασίες –όπως η πιστοποίηση– οι εταιρείες θα μπορέσουν να προστατευτούν από το ρίσκο.
