Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Κώστας Βούλγαρης: Οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις

Ο Κώστας Βούλγαρης, Financial Lines Head της AIG για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα αναλύει στο «ΑΜ» τα βασικά χαρακτηριστικά της Ασφάλισης Ευθύνης Στελεχών Διοίκησης και τονίζει τη σημασία των εν λόγω καλύψεων όχι μόνο για τα στελέχη αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων.

Μιλήστε μας για τις ευθύνες των διοικητικών στελεχών. Ποιες είναι και γιατί τα τελευταία χρόνια μεταβάλλονται;

Η φύση των καθηκόντων των στελεχών διοίκησης σημαίνει ότι διατρέχουν κινδύνους κάθε φορά που λαμβάνουν αποφάσεις. Πρόκειται για πιθανές αξιώσεις τρίτων, δηλαδή των μετόχων, των εργαζομένων, των πελατών ή των υπολοίπων stakeholders της εταιρείας που θα θεωρήσουν ότι μια απόφαση τους ζημιώνει και γι’ αυτόν το λόγο θα κινηθούν νομικά εναντίον τους  απαιτώντας οικονομική αποκατάσταση. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, αρκετοί είναι οι παράγοντες που έχουν συντελέσει στην αύξηση των κινδύνων και των ευθυνών που αντιμετωπίζουν τα διευθυντικά στελέχη. 

Καταρχήν, τα στελέχη εταιρειών με πολυεθνική δραστηριότητα είναι εκτεθειμένα σε διαφορετικούς θεσμικούς ελέγχους, οι οποίοι γίνονται ολοένα και περισσότερο αυστηροί. Κατά δεύτερον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, καθώς έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις πτωχεύσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων, αλλά και μειώσεων προσωπικού για την καλύτερη διαχείριση των εξόδων.

Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται ο δημόσιος διάλογος. Όσο μάλιστα η φωνή των καταναλωτών γίνεται πιο δυνατή, οι ενδεχομένως λανθασμένοι χειρισμοί μιας εταιρείας παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αυξανόμενη τάση στον ακτιβισμό των μετόχων, οι οποίοι εγείρουν αξιώσεις σε περιπτώσεις εξαγορών, συγχωνεύσεων και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Φυσικά δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα και να θεωρήσουμε πως το D&O αφορά μόνο μεγάλες, εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά απαιτήσεων ακόμη και στις μικρότερες, τοπικές ακόμα και οικογενειακές επιχειρήσεις. Στις περιπτώσεις αυτές μάλιστα οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς τη βοήθεια έμπειρων οικονομικών διευθυντών ή νομικών συμβούλων και χωρίς υποστήριξη τμήματος προσωπικού. Αντιθέτως, πρόκειται για περιπτώσεις όπου λίγοι άνθρωποι με πολλά καπέλα προσπαθούν μεν για το καλύτερο αλλά συχνά δεν καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στα πάντα δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας. Και φυσικά μια μικρή σχετικά απαίτηση μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις αυτές.

Κώστας ΒούλγαρηςΠιστεύετε ότι τα διοικητικά στελέχη γνωρίζουν την ευθύνη των πράξεων τους; Όπως για παράδειγμα τις ευθύνες που έχει ένα εκτελεστικό μέλος από ένα μη εκτελεστικό.

Η αλήθεια είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου τα ανώτατα στελέχη έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται περισσότερο τις ευθύνες και τους κινδύνους που διατρέχουν και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν την προσωπική περιουσία και τη φήμη τους για έναν λάθος χειρισμό ή παράλειψη. Ωστόσο, σίγουρα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα ζητήματα αυτά. Επίσης, τα στελέχη αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι μέσα από το D&O προστατεύουν και τον ισολογισμό της εταιρείας τους, τόσο μέσα από σειρά καλύψεων που εκτείνεται και στο νομικό πρόσωπο, όσο και από το γεγονός ότι είναι πιθανόν η εταιρεία να ήθελε να «προστατέψει» το στέλεχος.

Το παράδειγμα που θέσατε σχετικά με τις ευθύνες των Εκτελεστικών και Μη Εκτελεστικών στελεχών είναι ενδεικτικό: στην Ευρώπη υπάρχουν δύο διακριτά μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας των διοικητικών συμβουλίων, το «two-tier board» και το «one-tier board» το οποίο υιοθετεί και η χώρα μας. Συνοπτικά θα αναφέρω ότι στο «one-tier board», τα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη λειτουργούν από κοινού σε ένα ενιαίο συμβούλιο διοίκησης, λαμβάνοντας αποφάσεις για τη στρατηγική και τη διοίκηση της εταιρείας. Τα μη εκτελεστικά  μέλη λειτουργούν σαν μια γέφυρα μεταξύ των μετόχων και της διοίκησης, πράγμα που σημαίνει ότι επωμίζονται μεγάλα μερίδια ευθύνης.

Από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη, διαφέρουν οι ευθύνες των διοικητικών στελεχών. Στην Ελλάδα, πόσο ενημερωμένες είναι οι επιχειρήσεις για τους σχετικούς κινδύνους;

Σίγουρα, η αγορά της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκριθεί με πιο ώριμες αγορές όπως αυτές της Αγγλίας, της Γερμανίας ή της Γαλλίας, σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και την εκπαίδευση των στελεχών για τις ευθύνες που αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικότερα από τη στιγμή που η χώρα μας ενσωμάτωσε στο δίκαιό της τις σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες και πήρε νομοθετικά μέτρα για την προστασία των μετόχων και άλλων τρίτων, κυρίως των εργαζομένων ακόμα και σε τομείς που μέχρι σχετικά πρόσφατα υπήρχε μεγάλη «ανοχή», για παράδειγμα των διακρίσεων στο χώρο εργασίας.

Φυσικά, όπως ανέφερα και νωρίτερα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Εάν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο αξίζει να επιμείνουμε, αυτό είναι το γεγονός πως οι διοικητικές ευθύνες συνεπάγονται και κινδύνους για την προσωπική περιουσία των στελεχών, ακόμη και εάν πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες.

Η Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης Στελεχών διοίκησης τι προσφέρει; Γιατί ένα στέλεχος αξίζει να είναι ασφαλισμένο από τέτοιου είδους κινδύνους; Στην Ελλάδα, τι διαφοροποιεί την AIG από τις υπόλοιπες εταιρείες που προσφέρουν Αστική Ευθύνη Στελεχών Διοίκησης;

* Όσο η φωνή των καταναλωτών γίνεται πιο δυνατή, οι ενδεχομένως λανθασμένοι χειρισμοί μιας εταιρείας παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις. *

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η κύρια πηγή κινδύνων είναι οι πιθανές αξιώσεις τρίτων έπειτα από αποφάσεις των στελεχών, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με συγχωνεύσεις και εξαγορές, επέκταση της εταιρείας αλλά και πιο καθημερινά θέματα όπως λανθασμένους χειρισμούς, λάθη και παραλείψεις. Η σημασία της συγκεκριμένης ασφάλισης είναι πως επιτρέπει στα στελέχη να συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, γνωρίζοντας ότι είναι καλυμμένοι σε περίπτωση αξιώσεων τρίτων έναντι της προσωπικής τους περιουσίας ή ενδεχόμενη έρευνα των εκάστοτε θεσμικών αρχών που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πολυετείς δικαστικές διαμάχες και μεγάλα δικαστικά έξοδα τόσο για τις εταιρείες όσο για τα στελέχη. Οι κόποι μιας ζωής, το επίπεδο ζωής που έχει κατακτήσει ένα στέλεχος δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο από μια λάθος απόφαση, ένα κακό χειρισμό ή μια άδικη κατηγορία. Αυτό το “peace of mind” είναι που προσφέρει το D&O. Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία στην Ασφάλιση Στελεχών Διοίκησης δημιούργησε δύο προγράμματα για την ελληνική αγορά, το BusinessGuard και το ManagementGuard. Το BusinessGuard απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες που είναι εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά και δραστηριοποιούνται ή έχουν παρουσία εκτός Ελλάδας. Το πρόγραμμα καλύπτει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και στελέχη με εξουσία εκπροσώπησης της εταιρείας, ενώ δίνεται η δυνατότητα κάλυψης και της ίδιας της εταιρείας για απαιτήσεις σχετικά με κινητές αξίες και απαιτήσεις εργατικής πρακτικής. Μεταξύ άλλων καλύπτονται απαιτήσεις που εγείρονται από μετόχους, υπαλλήλους, πελάτες, συνεργάτες, ανταγωνιστές καθώς και οποιοδήποτε άλλο τρίτο συναλλασσόμενο μέρος. Από την άλλη, το ΜanagementGuard απευθύνεται σε εταιρείες με κύκλο εργασιών μέχρι € 100 εκατ. και προστατεύει τόσο την επιχείρηση ως νομικό πρόσωπο όσο και τα στελέχη της έναντι απαιτήσεων για την πρόκληση ζημίας σε τρίτους εξαιτίας λαθών ή παραλείψεων κατά την άσκηση διοικητικών και διαχειριστικών καθηκόντων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η AIG είναι η πρώτη εταιρεία που έφερε στην Ελλάδα προγράμματα D&O, διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία στην ανάληψη του κινδύνου, τη διαχείριση χαρτοφυλακίου και των αποζημιώσεων καθώς και ιδιαίτερα υψηλά όρια στις καλύψεις. Τα προγράμματα της AIG δεν υστερούν σε τίποτα των εφάμιλλων προγραμμάτων του εξωτερικού και συγχρόνως υπερτερούν του ανταγωνισμού καθώς τα συμβόλαια δεν είναι απλά μεταφρασμένα αλλά προσαρμοσμένα στην ελληνική νομοθεσία και τις ανάγκες της αγοράς. Η Εταιρεία μας παρέχει τοπικές υπηρεσίες και διαχείριση ζημιών και με αυτό τον τρόπο συνδυάζουμε τα πλεονεκτήματα και την τεχνογνωσία ενός παγκόσμιου οργανισμού με την τοπική γνώση της αγοράς.

Και τέλος, στην περίπτωση της VW κατά την άποψή σας τα διοικητικά στελέχη με τι νομικές κυρώσεις κινδυνεύουν; Λειτουργεί στην περίπτωσή τους η ασφάλεια Αστικής ευθύνης που ενδεχομένως να έχουν;  

Η περίπτωση της VW είναι απλώς το τελευταίο παράδειγμα κρίσης στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη και πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω του μεγέθους του ομίλου αλλά και τη σοβαρότητα του ζητήματος. Παρόλο που η υπόθεση της VW έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, θέλω με αυτή την ευκαιρία να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε μια γνωστή εταιρεία τεχνολογίας με έδρα την Αθήνα και δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, η οποία εδώ και λίγες εβδομάδες απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης λόγω υποτιθέμενης χειραγώγησης των οικονομικών της καταστάσεων.

Το αναφέρω αυτό για να τονίσω ότι υπάρχουν παραδείγματα κρίσεων τόσο από το παγκόσμιο όσο και το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Και στα δυο παραδείγματα οι εταιρείες και αντίστοιχα τα στελέχη τους καλούνται να καλύψουν σημαντικά έξοδα υπεράσπισης σε ποινικές διώξεις σε διάφορες χώρες ταυτόχρονα, τα έξοδα έρευνας, αλλά και τις αγωγές που τυχόν θα ασκηθούν από μετόχους, εργαζόμενους, περιβαλλοντικές οργανώσεις ή οργανώσεις καταναλωτών για παραβίαση καθηκόντων.

Η ασφάλιση Ευθύνης Στελεχών Διοίκησης που σίγουρα θα έχουν, θα αναλάβει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος από τα παραπάνω και σίγουρα θα δώσει στα στελέχη την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σωστά. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μην είναι «ένα D&O», αλλά μια σωστά δομημένη και προσαρμοσμένη κάλυψη από μια ασφαλιστική εταιρεία με θέληση και δυνατότητα να κάνει το καθήκον της προς τους ασφαλισμένους τη στιγμή της κρίσης σε κάτι που δεν θα είναι μια καθημερινή ζημιά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η περίοδος των δικαστικών διαμαχών πολλές φορές είναι πολυετής λόγω του ότι η γνωστοποίηση της ζημιάς απαιτεί χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αναγκαία η κάλυψη εξόδων σε βάθος χρόνου. Είναι λάθος δηλαδή να αντιμετωπίζουμε το D&O σαν οποιοδήποτε άλλο ασφαλιστικό πρόγραμμα: πρόκειται για μια ασπίδα προστασίας που προφυλάσσει τόσο τα στελέχη όσο και τις επιχειρήσεις και τους επιτρέπει να συνεχίζουν την εργασία τους απρόσκοπτα.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι