Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Κοζάνη: Χάσμα Αναγκών και Παροχών στην Υγεία

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,pinterest,google,print,mail" counters=1 style="icon" template="jumbo-retina" fixedwidth="yes" fixedwidth_px="115" point_type="simple"]

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ μας στις τοπικές Ασφαλιστικές Αγορές των νομών ανά την Ελλάδα – στο πλαίσιο της στήλης «Ασφαλιστικό Οδοιπορικό» – επισκεφτήκαμε για το μήνα Οκτώβριο το νομό Κοζάνης και τις δύο μεγάλες πόλεις του, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Ο νομός Κοζάνης, που βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία μεταξύ των νομών Φλώρινας, Γρεβενών, Λάρισας και Ημαθίας αποτελείται σύμφωνα με την απογραφή του 2011 από 170.196 κατοίκους ενώ χωρίζεται σε τέσσερις δήμους αυτούς των Βοΐου, Εορδαίας, Κοζάνης και Σερβιών-Βελβεντίου.

Γνωστός για τα μεγάλα αποθέματα λιγνίτη, ο Νομός φιλοξενεί τις μεγαλύτερες μονάδες εξόρυξης κοιτασμάτων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) να διατηρεί 4 μεγάλους σταθμούς με τους υποσταθμούς τους (9 υποσταθμοί συνολικά που λειτουργούν ατμοηλεκτρικά και υδροηλεκτρικά).

Υποδομές οι οποίες απασχολούν την πλειονότητα των πολιτών των δύο μεγάλων πόλεων (Κοζάνης και Πτολεμαΐδας) και ενισχύουν οικονομικά ολόκληρο το νομό. Στον αντίποδα η λειτουργία αυτών των μονάδων στην περιοχή έχουν αυξήσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθιστώντας την ευρύτερη περιοχή ως έναν από τους πιο ρυπογόνους τόπους για να ζει κάποιος με τις συγκεντρώσεις σωματιδίων και σκόνης να μετατρέπουν το λεκανοπέδιο – κατά διαστήματα και υπό συγκεκριμένες συνθήκες – σε πραγματικό «θάλαμο αερίων». Ένα θέμα που έχει επανειλημμένα συζητηθεί από τοπικούς παράγοντες ως η αιτία για πολλές αρρώστιες που έχουν αναπτύξει κάτοικοι της περιοχής.

Η Ασφαλιστική Αγορά

Στο Νομό σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε από το Εμπορικό Επιμελητήριο Κοζάνης είναι εγγεγραμμένοι περίπου 300 Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές. Στην ευρύτερη περιοχή με έδρα την πόλη της Κοζάνης υπάρχει και σύλλογος ασφαλιστών με την ονομασία Σωματείο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δυτικής Μακεδονίας «Άγιος Χριστόφορος» ο οποίος είναι και μέλος της ΠΟΑΔ. Στον τοπικό Σύλλογο είναι εγγεγραμμένοι ως μέλη περίπου 25 διαμεσολαβητές, ενώ στην τελευταία συνάντηση του οργάνου οι παρόντες δεν ξεπέρασαν τους 7.

Μια εικόνα που δεν τιμάει τον κλάδο καθώς δείχνει την αδιαφορία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών να συμμετέχουν στα κοινά της αγοράς τους με σκοπό τη λύση χρόνιων προβλημάτων και βελτίωση του επαγγέλματός τους. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Σωματείου και πράκτορα κ. Δημήτρη Ακουμιανάκη μας δήλωσε πως η αδιαφορία των ασφαλιστών να συμμετέχουν στο Σύλλογο έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι πολύ από τους ασφαλιστές όχι μόνο στην Κοζάνη αλλά και στην ευρύτερη Δυτική Μακεδονία δεν είναι μόνο ασφαλιστές. Έχουν και δεύτερη δουλειά ή να το πούμε ορθότερα βασική δουλειά και πουλάνε και ασφάλειες παράλληλα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της αγοράς όπως επίσης και να μη συμμετέχουν στο Σύλλογο ως μέλη υποστηρίζοντάς τον παράλληλα με τη συμμετοχή της ετήσιας συνδρομής που δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας έφερε ασφαλιστής που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του «Δεν είναι δυνατόν ο Σύλλογος Περιστεράδων Κοζάνης να συγκεντρώνει 50 και 60 άτομα στις ετήσιες συνελεύσεις του και να έχει ενεργά μέλη που πληρώνουν τη συνδρομή τους και εμείς να μην μπορούμε να μαζευτούμε από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία 10 άτομα».

Στο Νομό επισκεφτήκαμε τα γραφεία επτά ασφαλιστών από το agency και το ανεξάρτητο δίκτυο έξι Ασφαλιστικών Εταιρειών (Εθνική Ασφαλιστική, εταιρίες του ομίλου ERGO στην Ελλάδα, Eurolife, Ιντερσαλόνικα, Υδρόγειος, Interlife) και μιλήσαμε με τους παρακάτω Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές:

> Ιωάννη & Ελισάβετ Καραπορναλίδη – Πρακτορείο, συνεργάτες Εθνική Ασφαλιστική > Δημήτρη Ακουμιανάκη – Πρακτορείο, συνεργάτης Interlife

> Στυλιανό Δόδουρα – Πρακτορείο, συ- νεργάτης Υδρόγειος Ασφαλιστική > Δημήτρη και Άννα Αμπάζη – Πρακτορείο, συνεργάτες ομίλου εταιριών ERGO

> Αναστάσιο Τσίχλα – Πρακτορείο, συνεργάτης του Καρυπίδη και της Eurolife

> Κατερίνα Παφίλη – υπεύθυνη του υποκαταστήματος της Ιντερσαλόνικα

> Ευάγγελος Καναβάς – Ομαδάρχης γραφείου Ανθής Ξηρού agency Εθνική Ασφαλιστική Κλάδος Αυτοκινήτου

Ο κλάδος Αυτοκινήτου

στο Νομό είναι όπως και στην υπόλοιπη περιφέρεια το οξυγόνο των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν οικογενειακές και φιλικές σχέσεις με το πελατολόγιό τους ασφαλίζοντας αρχικά τα αυτοκίνητά τους και σε δεύτερο χρόνο τα σπίτια τους, την υγεία τους ή την αστική τους ευθύνη. Ο πόλεμος τιμών στα τιμολόγια των αυτοκινήτων υπάρχει και στην Κοζάνη με την Evolution από πλευράς ΕΠΥ να δραστηριοποιείται αρκετά στην πόλη μαζί με τις Ιντερσανόλικα, ERGO, Υδρόγειο και Interlife. Οι direct πωλήσεις μάς ενημέρωσαν οι ασφαλιστές ότι δημιούργησαν σύγχυση στην αγορά μιας και αρκετοί ήταν οι καταναλωτές που δοκίμασαν να ασφαλιστούν διαδικτυακά και όταν η ζημιά «έσκαγε» καλούσαν τον παλιό τους ασφαλιστή για να ακολουθήσουν σωστά τις διαδικασίες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων μας ενημέρωσαν ότι οι καταναλωτές γύρισαν στον ασφαλιστή τους μετά από μια εμπειρία Online ασφάλισης. Αντιθέτως ο ανταγωνισμός από τις τράπεζες στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων είναι άνισος και άδικος. Σε δύο παραδείγματα που μας περιέγραψαν ασφαλιστές του Νομού, η τράπεζα ζητούσε από τον δανειολήπτη της να ασφαλίσει το όχημά του μέσα από το υποκατάστημά της και ας είχε ο πελάτης συμβόλαιο στην ίδια εταιρεία την οποία διαμεσολαβούσε και η τράπεζα. Εδώ λοιπόν συναντήσαμε το παράδοξο, ο λήπτης της ασφάλισης να ζητείται να αλλάξει όχι ασφαλιστική εταιρεία αλλά ασφαλιστικό διαμεσολαβητή με το πρόσχημα ότι αφού έχει δάνειο στην τράπεζα πρέπει να την υποστηρίξει κιόλας ασφαλίζοντας εκεί το όχημά του. Κάτι που όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες είναι 100% παράνομο και απαντάται σε δύο ασφαλιστικά γραφεία το ένα με την τράπεζα Πειραιώς και το άλλο με την Εθνική Τράπεζα.

Στο Νομό η μόνη ασφαλιστική εταιρεία με δική της οδική βοήθεια είναι η Ιντερσαλόνικα, η οποία διαθέτει τρία οχήματα και οχτώ υπαλλήλους σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Βελβεντό-Σέρβια ενώ συνεργάζεται συνολικά με 55 ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στο Νομό. Σε επικοινωνία που είχαμε με την υπεύθυνη του υποκαταστήματος στην Κοζάνη κ. Κατερίνα Παφίλη, μας δήλωσε:

«Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον ανταγωνισμό και τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων. Όταν υπάρχει ανθρώπινη αντιμετώπιση και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ο ασφαλιζόμενος δύσκολα αλλάζει ασφαλιστική ακόμα και στο αυτοκίνητο. Έχουμε πελάτες που μας εμπιστεύονται για περισσότερα από 30 χρόνια!».

Κλάδος Υγείας

Ο κλάδος Υγείαςστο νομό Κοζάνης φάνηκε από το ρεπορτάζ ότι απασχολεί τους ασφαλιστές για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο Νομός διατηρεί δύο Γενικά Δημόσια Νοσοκομεία, το Μαμάτσειο στην πόλη της Κοζάνης και το Μποδοσάκειο στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Και τα δύο νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από κοινό διοικητή και διοικητικό συμβούλιο. Μια συνένωση που έγινε στο παρελθόν για οικονομίες κλίμακος που όμως αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κυρίως λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των δύο πόλεων (Κοζάνης-Πτολεμαΐδας). Προβλήματα ασήμαντα κατά τη γνώμη μας μπροστά στο ευρύτερο συμφέρον καθώς όπως μας ενημέρωσε ο κ. Δημήτρης Αμπαζής, Ασφαλιστής και πρώην διοικητής των δύο νοσοκομείων «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον ανταγωνισμό των πόλεων. Τοπικισμοί, παραγοντισμοί, πολιτικοί, σύλλογοι, εμπλέκονται παντού. Πόλεμος πραγματικός. Βέβαια σήμερα δεν συζητάμε για καμιά οικονομία, το μόνο που συζητάμε είναι η επαναφορά στο προηγούμενο σύστημα των αυτόνομων διοικήσεων. Προμήθειες Νοσοκ μείων να γίνονται προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και ανταλλαγή τους με Νοσοκομεία που τα χρειάζονται.Υπάρχουν σήμερα ολοκαίνουργα μηχανήματα σε Νοσοκομεία που δεν έχουν χρεωθεί σε κλινικές και απαξιώνονται καθημερινά. Κοντολογίς αυτά είναι και όχι μόνο τα προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων μας που δυσκολεύουν τη ζωή των συμπολιτών μας».

Και όλα αυτά σε μια πόλη που αποδεδειγμένα έχει υψηλό δείκτη σε παθήσεις, δημιουργώντας μεγάλες ανάγκες για αξιοπρεπή νοσοκομειακή περίθαλψη. Χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπάρχει μεταξύ των δύο νοσοκομείων η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής η οποία λόγω έλλειψης προσωπικού και εφημεριών λειτουργεί τις μισές μέρες του μήνα στο Μαμάτσειο νοσοκομείο στην Κοζάνη και τις άλλες μισές μέρες του μήνα στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο στην πόλη της Πτολεμαΐδας με τον κόσμο να πρέπει να παρακολουθεί τις ημέρες προκειμένου να εξυπηρετηθεί.

Όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία από πλευράς υποδομών στον κλάδο της Υγείας, στο νομό της Κοζάνης δεν υπάρχει ιδιωτικό νοσοκομείο με τον κόσμο να πρέπει να ταξιδέψει μέχρι τη Θεσσαλονίκη για να κάνει χρήση ασφαλιστικού συμβολαίου σε σοβαρά περιστατικά. Διαγνωστικά κέντρα στην περιοχή υπάρχουν όπως της Affidea και της Euromedica για θέματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενώ αρκετοί είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί με τις εταιρείες ή με τα διαγνωστικά κέντρα οι οποίοι δέχονται ασφαλισμένους. Στο υποκατάστημα της Ιντερσαλόνικα λειτουργεί επίσης ιατρικό κέντρο το οποίο δέχεται τους ασφαλισμένους στην εν λόγω εταιρεία για βασικές εξετάσεις. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ο νομός Κοζάνης έχει τα περισσότερα κατά κεφαλήν φαρμακεία σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς οι οποίοι μάλιστα είναι οργανωμένοι και σε σύνδεσμο ο οποίος στο παρελθόν διατηρούσε και ομαδικό συμβόλαιο στη Διεθνή Ένωση.

Από πλευράς ενημέρωσης και διαμεσολάβησης ασφαλιστικών προγραμμάτων στον κλάδο Υγείας ο νομός της Κοζάνης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους νομούς που έχουμε επισκεφτεί μέχρι στιγμής για τις ανάγκες του ρεπορτάζ μας. Όπως πληροφορηθήκαμε από πλευράς agency – που είναι και ο βασικός μοχλός προώθησης ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας πανελλαδικά – μόνο η Εθνική Ασφαλιστική δραστηριοποιείται δυναμικά έχοντας στο ενεργητικό της επτά συνεργάτες και τρεις διοικητικούς υπαλλήλους με τις εταιρείες NN και ΑΤΕ να ακολουθούν. Εναλλακτικά ο κόσμος ασφαλίζεται είτε από πράκτορες με γνώσεις και εκπαίδευση σε θέματα ζωής και υγείας είτε μέσω των τραπεζών από τραπεζοϋπαλλήλους που προωθούν τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα.

Γενικά Χαρακτηριστικά – Συμπέρασμα

«Οι μαύροι κωδικοί στην περιφέρεια είναι οι φίλοι που φέρνουν γνωστούς τους στον ασφαλιστή. Δεν εξαλείφονται.» Αυτή ήταν μια διαφορετική προσέγγιση για το θέμα των μαύρων κωδικών που δεν είχαμε ακούσει ξανά από Ασφαλιστή. Και συνεχίζει «Περισσότερο κακό κάνουν οι εταιρείες που δεν αποζημιώνουν στην ώρα τους ή που ρίχνουν το ασφάλιστρο παρά οι μαύροι κωδικοί». Μια άποψη που δεν βρήκε σύμφωνη την πλειονότητα των ασφαλιστών που συναντήσαμε αλλά την αναφέρουμε στο πλαίσιο της πολυφωνίας που θέλουμε να έχει το ρεπορτάζ. Παράλληλα η ύπαρξη των εργοστασίων της ΔΕΗ στο παρελθόν είχε δημιουργήσει μια ομάδα ενδιαφερομένων προς ασφάλιση οικονομικά ευκατάστατων δημοσίων υπαλλήλων την οποία προσέγγιζαν οι ασφαλιστές για να καλύψουν τις ανάγκες που δεν κάλυπτε το δημόσιο (πυρός, αυτοκίνητο ενδεχομένως και ζωή). Μια ομάδα ανθρώπων που μετά την κατάρρευση του «παντοδύναμου» δημοσίου με περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις έχασε την οικονομική της άνεση παρασύροντας μαζί της όχι μόνο ασφαλιστικές παραγωγές αλλά και την ευρύτερη οικονομία της περιοχής.

Σήμερα, ο νομός Κοζάνης δείχνει να έχει ανάγκη από ασφαλιστικά προγράμματα υγείας και σύνταξης περισσότερο από κάθε άλλη φορά όπως και ανάγκη από περισσότερους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Ο συνδυασμός υψηλής ανεργίας, δύσκολης πρόσβασης σε δημόσιες παροχές υγείας και ρυπογόνου περιβάλλοντος καθιστά την ιδιωτική ασφάλιση βασικό πυλώνα ανανέωσης του Νομού. Τι εννοούμε με αυτό; Στο κομμάτι της ανεργίας ο κόσμος μπορεί να αναζητήσει μια καριέρα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στο κομμάτι της υγείας και της σύνταξης μπορεί να αναζητήσει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα που του ταιριάζει ενώ στο κομμάτι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης να εξασφαλίσει έναν σύμμαχο – μέσα από ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο – ότι αν βρεθεί μπροστά από μια αρρώστια θα μπορέσουν μαζί να την ξεπεράσουν.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι