Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

sixteen − seven =

14 − two =

Νομός Αργολίδας: Χαμηλή Ασφαλιστική Συνείδηση, υψηλά περιθώρια ανάπτυξης

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στην περιφέρεια. Αυτήν τη φορά παρουσιάζοντας την ασφαλιστική αγορά στο νομό Αργολίδας

Επόμενος σταθμός ο νομός Αργολίδας. Η Αργολίς ή αλλιώς Αργολίδα βρίσκεται Βορειοανατολικά της Πελοποννήσου 130 χλμ. από την Αθήνα και συνορεύει με τους Νομούς Κορινθίας, Αρκαδίας αλλά και Αττικής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί 97.044 κατοίκους και ανήκει στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Στο Νομό υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι δήμοι –Ναυπλίου, Άργους, Επιδαύρου και Ερμιονίδας– με το ρεπορτάζ μας να εστιάζει στους δύο μεγαλύτερους, δηλαδή στην πόλη του Ναυπλίου και την πόλη του Άργους. Ο Νομός είναι γνωστός για την πλούσια ιστορία που διαθέτει. Από τις αρχαίες πόλεις των Μυκηνών, της Επιδαύρου και του Άργους, μέχρι το επιβλητικό φρούριο του Παλαμηδίου αλλά και το Μπούρτζι –του μικρού οχυρωμένου νησιού στην είσοδο του κόλπου του Ναυπλίου– η Αργολίδα είναι ο αγαπημένος προορισμός χιλιάδων Ελλήνων και ξένων τουριστών κάθε χρόνο. Μεγάλο ενδιαφέρον στη σύγχρονη ιστορία του τόπου παρουσιάζεται στην πόλη του Ναυπλίου. Το Ναύπλιο, λόγω της στρατηγικής του τοποθεσίας, διατέλεσε την περίοδο της Επανάστασης του 1821 σημαντικό ιστορικό σταθμό.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της τότε νεοσύστατης Ελλάδας,
επέλεξε αυτή την πόλη ως την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας ενώ ο μηχανικός Σταμάτης Βούλγαρης ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Καποδίστρια άρχισε να την ξαναχτίζει βάσει Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών. Έτσι η πόλη γνώρισε πολεοδομική άνθηση την περίοδο 1829-1834 με έργα όπως ο Μεγάλος Δρόμος –η σημερινή οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου– η πρώτη Στρατιωτική Σχολή στην Ελλάδα αλλά και η πλατεία Συντάγματος. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τόσο το πρώτο φαρμακείο της χώρας όπως και το πρώτο γυμνάσιο, η πρώτη Ελληνική Σχολή Ευελπίδων, το Δικαστικό Μέγαρο αλλά και η οικεία του Νικηταρά. Μια πραγματικά πλούσια πόλη την οποία αν γυρίσεις με προσοχή θα βρεις κομμάτια της ελληνικής ιστορίας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Ωστόσο μαύρες σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας ήταν τόσο η δολοφονία του Καποδίστρια στις 9 Οκτωβρίου 1831 από τους ανταγωνιστές του, όσο και η φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των υπόλοιπων οπλαρχηγών στις φυλακές του Παλαμηδίου το 1834 καταδικάζοντάς τον μάλιστα σε θάνατο μαζί με τον στρατηγό Πλαπούτα, μια απόφαση που ανακλήθηκε το 1835.

* Ο κόσμος απλά δεν ενδιαφέρεται. Είτε πρόκειται για νεαρούς με «πειραγμένα» μηχανάκια είτε για αγρότες η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Δεν τους νοιάζει.*

 

Η Ασφαλιστική Αγορά στο νομό της Αργολίδα

Σύμφωνα με το επιμελητήριο Αργολίδας στο Νομό δραστηριοποιούνται περίπου 70 ενεργοί Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές. Αυτοί κυρίως βρίσκονται στις πόλεις του Ναυπλίου αλλά και του Άργους. Οι εταιρείες που διατηρούν δικά τους γραφεία στο Νομό είναι οι Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, Ιντερσαλόνικα και Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ παρατηρείται έντονα η δραστηριότητα πρακτόρων. Η Interamerican είναι η μόνη εταιρεία που έχει επιλέξει ως τοποθεσία για τα γραφεία της, να βρίσκεται ενδιάμεσα των δύο πόλεων στην παραλιακή οδό Ναυπλίου – Νέας Κίου. Η Εθνική έχει τα γραφεία της στο Άργος, η Ευρωπαϊκή Πίστη στο Ναύπλιο ενώ η Ιντερσαλόνικα έχει τα κεντρικά της στο Ναύπλιο πολύ κοντά στο ΙΚΑ της πόλης ενώ διατηρεί υποκαταστήματα τόσο στην περιοχή της Ερμιόνης όσο και στην πόλη του Άργους. Σε αντίθεση με το νομό Δράμας, ο νομός Αργολίδας φαίνεται να μη μαστίζεται έντονα από ανεργία και οικονομικές δυσκολίες. Βασική αιτία αυτής της φαινομενικά ισχυρής οικονομίας της περιοχής, ο τουρισμός της που παρατηρείται και το χειμώνα κυρίως από Αθηναίους. Οι λόγοι; Μα φυσικά η κοντινή απόσταση σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά της γραφικής πόλης και του Αργολικού Κόλπου. Σε αντίθεση με το Ναύπλιο, το Άργος έχει περισσότερα χαρακτηριστικά «αστικής πόλης». Εκεί οι ρυθμοί είναι πιο γρήγοροι, τα ασφαλιστικά γραφεία περισσότερα ενώ η νέα πλατεία του Αγίου Πέτρου –πολιούχου της πόλης– δίνει έναν αέρα μοντέρνας πόλης

ARGOLIDA_trakarisma

Κλάδος Αυτοκινήτου

Όπως και στο νομό Δράμας έτσι και στο νομό Αργολίδας τα Ανασφάλιστα οχήματα υπάρχουν. Στην πλειονότητά τους βρίσκονται εκτός πόλεων και εντοπίζονται κυρίως σε γεωργικά μηχανήματα και μηχανάκια. Ο κόσμος απλά δεν ενδιαφέρεται να τα ασφαλίσει είναι η απάντηση των Ασφαλιστών της περιοχής. Είτε πρόκειται για νεαρούς με «πειραγμένα» μηχανάκια είτε για αγρότες η αντιμετώπιση είναι η ίδια. Δεν τους νοιάζει. Χαρακτηριστικά είναι τα δύο παραδείγματα που μας μετέφεραν οι ντόπιοι. Στο πρώτο στην περιοχή της Επιδαύρου δύο παιδιά (16 & 17 χρονών) επέβαιναν σε πειραγμένο ανασφάλιστο μηχανάκι (από 55 κυβικά – 110 κυβικά) και τράκαραν με διερχόμενο όχημα. Ο οδηγός του οχήματος αρνούμενος τις προτάσεις του πατέρα ενός εκ των δύο παιδιών να τα βρουν μεταξύ τους (κλασική αντίδραση στην επαρχία) φώναξε την αστυνομία και το θέμα πήγε δικαστικά. Στη δεύτερη περίπτωση το κόστος δεν ήταν μόνο υλικές ζημιές. Γεωργικό μηχάνημα –τρακτέρ συγκεκριμένα– βγήκε από επαρχιακό δρόμο σε κεντρικό οδικό άξονα χωρίς να σταματήσει με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διερχόμενο ταξί το οποίο μετέφερε τουρίστες. Το αποτέλεσμα ήταν ο ένας τουρίστας να χάσει το πόδι του και ο οδηγός του τρακτέρ, που φυσικά ήταν ανασφάλιστο, να καταστραφεί οικονομικά καθώς η υπόθεση έφτασε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Όσον αφορά τον ανταγωνισμό στον κλάδο αυτοκινήτου εδώ δεν παρατηρείται έντονα το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού από το bancassurance. Ίσως επειδή ο κόσμος δεν πηγαίνει στις τράπεζες να πληρώσει τα ασφάλιστρά του αλλά στα γραφεία των ασφαλιστών. Κάτι που παρατηρήσαμε και εμείς οι ίδιοι έντονα κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ. Αντιθέτως οι direct πωλήσεις φαίνεται να έχουν αποκτήσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς κάτι που σιγά σιγά αναστρέφεται καθώς και εδώ ο κόσμος θέλει να έχει τον Ασφαλιστή του.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Ευάγγελο Δρούλια, εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Carglass για την πόλη του Άργους, μας ενημέρωσε πως στην περιοχή υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ πραγματογνωμόνων, συνεργείων και Ασφαλιστικών Εταιρειών. Οι εταιρείες σε σχέση με το παρελθόν έχουν γίνει πιο σχολαστικές όσον αφορά τις αποζημιώσεις ενώ τα τροχαία ατυχήματα έχουν αρχίσει πάλι να αυξάνονται. Άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις καθώς επιστρέφοντας από τη συνέντευξη γίναμε μάρτυρες μιας νταλίκας που είχε διπλώσει στη μέση του δρόμου ευτυχώς χωρίς θύματα. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΑΕΕ το μέσο κόστος ζημιάς στο Νομό είναι στα ύψη με περισσότερα από 2.000 ευρώ ανά ζημιά.

Γενικοί Κλάδοι

Στους γενικούς κλάδους την τιμητική τους έχουν οι ασφάλειες κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων, ενοικιαζόμενων δωματίων και σκαφών. Δυστυχώς όσο και να ρωτήσαμε οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης εργοδοτών ή ελεύθερων επαγγελματιών δεν γοητεύουν τους Ναυπλιώτες ούτε τους Αργίτες. Συγκεκριμένα λοιπόν ενδιαφέρον υπάρχει στις ασφαλίσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και ασφάλιση κατοικιών είτε εξοχικών – από τους τουρίστες που έχουν αγοράσει σπίτι – είτε ντόπιων που έχουν στεγαστικό δάνειο. Ασφαλιστικό ενδιαφέρον παρατηρήσαμε και στην ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Πέτρου στο Άργος που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο και Ασφαλιστή Πέτρο Μαρλαγκούτσο η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο είχε ασφαλίσει σε γνωστή ασφαλιστική εταιρεία τους εργάτες. Ασφαλιστικό ενδιαφέρον όμως παρατηρήσαμε και στο Ναύπλιο, όπου σχεδιάζεται η ανάπλαση του λιμανιού προκειμένου να γίνει πιο εμπορικό και πιο τουριστικό. Ακόμα το έργο βρίσκεται σε στάδιο μελέτης με τους ίδιους τους πολίτες να καλούνται να συμμετέχουν και αυτοί στο σχεδιασμό του. Όσον αφορά στην ασφάλιση σκαφών, δικαιολογημένα έχει πέσει καθώς λίγα είναι τα σκάφη που υπάρχουν πλέον στην περιοχή με τα περισσότερα να έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κλάδος Ζωής & Υγείας

Η απάντηση που πήραμε ήταν μία. Χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση. Οι ασφαλιστές μάς δήλωσαν πως υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση των ντόπιων ως προς τους όρους των συμβολαίων, τις παροχές που έχουν αλλά και την αναγκαιότητα του να είναι ασφαλισμένοι. Ο κόσμος, μας λένε, δείχνει ενδιαφέρον μόνο για συμβόλαια υγείας. Αυτά έχουν αυξηθεί σε αριθμό ασφαλισμένων και ασφάλιστρα αλλά λόγω κρίσης παρατηρείται μείωση του μέσου κατά κεφαλήν ποσού που πληρώνουν. Τα δύο κρατικά νοσοκομεία της περιοχής, αυτό του Ναυπλίου και αυτό του Άργους βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ δεν υπάρχει κανένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Ο κόσμος προτιμά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Αθήνας. Έλλειψη υποδομών υπάρχει όμως και στα διαγνωστικά κέντρα. Τα τρία διαγνωστικά κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή δεν καλύπτουν την ποιότητα υπηρεσιών που ζητάνε οι ασφαλιστικές εταιρείες με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι ασφαλιστές να παροτρύνουν τους ασφαλισμένους τους να επιλέγουν αυτά της Αθήνας. Συνομιλώντας με τον Αναστάσιο Αντωνάκο, Συντονιστή Ασφαλιστικών Συμβούλων της Interamerican εκτός από τις πληροφορίες που μας έδωσε για να χαρτογραφήσουμε το Νομό μας περιέγραψε και ένα περιστατικό που συνέβη σε ασφαλισμένο του γραφείου του. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκο, ασφαλισμένος στην Interamerican από το Άργος αρρώστησε στη Γερμανία που βρισκόταν για δουλειά. Όταν η κατάστασή του χειροτέρευσε ο ίδιος ζήτησε να μεταφερθεί σε ελληνικό νοσοκομείο.

Η Εταιρεία ανταποκρινόμενη στο αίτημά του μετέφερε τον ίδιο, τη γυναίκα του καθώς και τους γιατρούς του αεροπορικώς σε ελληνικό νοσοκομείο και φυσικά κάλυψε όλα τα έξοδα. Μια υπηρεσία που δεν θα μπορούσε να του προσφέρει το κρατικό σύστημα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ο πολίτης που θα απευθυνθεί στην ιδιωτική ασφάλιση έχει ελευθερία αποφάσεων. Ολοκληρώνοντας την έρευνα που κάναμε για τον κλάδο ζωής και υγείας οι Ασφαλιστές μάς εξήγησαν ότι ο κόσμος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται καθόλου για συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά προγράμματα. Μόνο για τη νοσηλεία τους ή στην περίπτωση που πάθουν κάτι οι ίδιοι να είναι καλυμμένη η οικογένειά τους.

ARGOLIDA_1

Μαύροι Κωδικοί – Μαϊμού Ασφαλιστές

Εδώ οι απαντήσεις ποικίλαν. Από τα agency των ασφαλιστικών εταιρειών οι απαντήσεις που πήραμε είναι ότι οι μαύροι κωδικοί είναι λίγοι, ότι λειτουργούν στο περιθώριο και πως συνήθως εστιάζουν περισσότερο στον κλάδο αυτοκινήτου. Από τους ασφαλιστές όμως του ελεύθερου δικτύου η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική. Υπάρχουν αρκετοί μας είπαν. Ίσως και 10πλάσιοι των εγγεγραμμένων στο Επιμελητήριο. Μερικοί το έχουν ως δεύτερη δουλειά, άλλοι έχουν ανοίξει ολόκληρα γραφεία, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που ενώ δουλεύουν σε δημόσια υπηρεσία έχουν βγάλει άδεια στο όνομα συγγενικού προσώπου τους και εκμεταλλεύονται την πελατεία από την υπηρεσία που δουλεύουν. Σχετικά τώρα με κρούσματα μαϊμού συμβολαίων η απάντηση που πήραμε μας σόκαρε. Ναι υπάρχουν, μας είπαν. Και όχι μόνο υπάρχουν αλλά ένας συγκεκριμένος καλοντυμένος κύριος με αρχικά Γ.Μ. κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερος όταν επανειλημμένα τον έχουν πιάσει να λειτουργεί καθαυτό τον τρόπο. Η άδειά του φυσικά και έχει καταργηθεί αλλά ο ίδιος επιμένει να ασκεί το επάγγελμα ζημιώνοντας έτσι την αγορά στο σύνολό της. Μάλιστα ασφαλιστής που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του όχι μόνο μας τον κατονόμασε αλλά μας έδειξε και φέιγ βολάν που είχαν κυκλοφορήσει στην πόλη του Άργους από πολίτες που ήθελαν να προστατέψουν τους συμπολίτες τους από τον απατεώνα ασφαλιστή

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα που βγάλαμε από την επίσκεψή μας στο νομό της Δράμας είναι ότι οι πράκτορες κυριαρχούν στον κλάδο αυτοκινήτου ενώ το agency στον κλάδο ζωής και υγείας. Λόγω του τουριστικού ενδιαφέροντος στην περιοχή ο Νομός έχει διατηρήσει την οικονομία του σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα ενώ η ασφαλιστική συνείδηση του κόσμου βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Αν κρίνουμε από τις επενδύσεις που γίνονται στην περιοχή σε συνδυασμό με την ιστορία που έχει ο τόπος το ασφαλιστικό ενδιαφέρον είναι ακόμα υψηλό. Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης που όμως πρέπει να οικοδομηθούν μαζί με την ασφαλιστική συνείδηση του κόσμου αλλά και τη σωστή εκπαίδευση των ασφαλιστών

Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές που συμμετείχαν στο ρεπορτάζ

– Αναστάσιος Αντωνάκος – Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων INTERAMERICAN
– Αικατερίνη Αδάμη – Διευθύντρια Υποκαταστήματος Ναυπλίου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ
– Διονύσης Τραγούδας – Αναπληρωτής Διευθυντής στην Επιθεώρηση Νίκου Ντούσα, ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
– Νικόλαος Μαραβέγιας – Ασφαλιστικός Σύμβουλος ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
– Αγγελική Μητράκη – Υπεύθυνη υποκαταστήματος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ ΑΡΓΟΣ
– Πέτρος Μαρλαγκούτσος – Ασφαλιστικό Γραφείο
– Δημήτρης Σέρφας – Ασφαλιστικό Γραφείο
– Ευάγγελος Δρούλιας – Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης CARGLASS στο Άργο

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι