
Διευθύντρια Έκδοσης του περιοδικού Ασφαλιστικό Marketing
Δεν υπάρχει πτυχή της ασφαλιστικής βιομηχανίας που δεν θα επηρεαστεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο ιός είναι πλέον πραγματικότητα και για την Ελλάδα, όπου άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα κρούσματα, σε Έλληνες που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία. Σε όλο τον κόσμο μέχρι ττην ώρα που γράφεται το άρθρο υπήρχαν 120.000 κρούσματα, 65.779 άνθρωποι που ανάρρωσαν και 4.285 νεκροί.
Στην Ιταλία καταγράφηκαν 639 θάνατοι και 10.149 κρούσματα και οι Αρχές έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, μετρό, χώρους διασκέδασης και συνάθροισης. Ο κορωνοϊός έχει ήδη κρούσματα σε 118 χώρες και στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, τη Βόρεια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Καμπότζη, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, το Νεπάλ και αλλού.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ασφαλιστική αγορά;
Αναμφίβολα πολύπλευρες, καθώς πέρα από τις καλύψεις υγείας ο ιός δημιουργεί μεγάλες απώλειες εσόδων σε ευρύτατο φάσμα επιχειρήσεων και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων σχετικά με την αστική ευθύνη φορέων υγείας, εργαστηρίων ή φαρμακοβιομηχανιών κ.ο.κ.
Με το ξέσπασμα του κορωνοϊού οι ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν αγαθά από την Κίνα άρχισαν να μειώνουν συνεχώς τα δρομολόγια και τον αριθμό των πλοίων. Ο αντίκτυπος από αυτή την εξέλιξη είναι μεγάλος καθώς το 80% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται μέσω θαλάσσης και στην Κίνα βρίσκονται 7 από τα 10 πιο πολυσύχναστα και μεγάλα λιμάνια στον κόσμο. «Το κλείσιμο του παγκόσμιου κέντρου παραγωγής της Κίνας επηρεάζει συνολικά τη ναυτιλία των εμπορευματοκιβωτίων, καθώς αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για την αλυσίδα εφοδιασμού εντός και εκτός της Ασίας», εξηγεί ο Peter Sand, Επικεφαλής Αναλυτής της ναυτιλιακής αγοράς της BIMCO τονίζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει πολλές βιομηχανίες και θα περιορίσει τη ζήτηση στις μεταφορές εμπορευμάτων».
30 δισ. χάνουν οι αεροπορικές
«Οι αεροπορικές εταιρείες θα ακολουθήσουν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα κρατήσουν τους επιβάτες ασφαλείς, τον κόσμο συνδεδεμένο και τον ιό περιορισμένο.» Αυτό δήλωσε ο Alexandre de Juniac, Γενικός Διευθυντής της International Air Transport Authority (ΙΑΤΑ). Το σενάριο για το 2020 είναι πως οι εταιρείες θα μειώσουν κατά 13% τις μετακινήσεις επιβατών και θα χάσουν περίπου 30 δισ. δολάρια.
Η οικονομική απώλεια στο μεγαλύτερο μέρος της θα επιβαρύνει την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού όπου οι ζημιές θα φτάσουν τα 27,8 δισ. δολάρια με την Κίνα να επωμίζεται τα 12,8 δισ.
Η ΙΑΤΑ πρόσθεσε ότι η εκτίμηση αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί κατά πολύ προς τα πάνω καθώς κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς θα αναπτυχθεί το ξέσπασμα και εάν θα ακολουθήσει ή όχι το ίδιο προφίλ με το SARS. Οι κυβερνήσεις θα χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά εργαλεία για να αντισταθμίσουν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις, ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να έχουν πρόσβαση σε διευκολύνσεις, όπως χαμηλότερες τιμές καυσίμων.
Χιλιάδες ασφαλιστικές αξιώσεις για απώλειες εσόδων
Χιλιάδες αιτήσεις για αποζημιώσεις βρίσκονται στα γραφεία των ασφαλιστικών. Αυτό αναφέρει ο Robert Lane, Αντιπρόεδρος της Alliant Insurance, ο οποίος εξηγεί ότι οι απώλειες επιχειρηματικής δραστηριότητας (BI) αυξάνονται κυρίως λόγω του κορωνοϊού. «Σκεφτείτε μόνο πόσες εταιρείες των ΗΠΑ κατασκευάζουν εξαρτήματα ή συνεργάζονται με οποιοδήποτε τρόπο με τις κινεζικές εταιρείες για να παράγουν προϊόντα κάθε είδους», αναφέρει. «Εάν δεν μπορούν να στείλουν τα προϊόντα τους ή δεν μπορούμε να τα εισαγάγουμε εξαιτίας κυβερνητικών περιορισμών, οι απώλειες εσόδων είναι πολύ πιθανό να εκτοξευθούν.» Ταυτόχρονα αρκετές ασφαλιστικές έχουν ήδη εξαιρέσει από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που αφορούν την ακύρωση εκδηλώσεων την κάλυψη για ζημιές που προέρχονται από τον κορωνοϊό.
Η ασφαλιστική βιομηχανία σε ετοιμότητα
Ο Paul White από τη νομική εταιρεία Elser Partner που συνεργάζεται με ασφαλιστικές, αναφέρει ότι «Οι εταιρείες είναι έτοιμες να διαχειριστούν την εν λόγω κατάσταση, υπάρχουν μάλιστα ασφαλιστικές που έχουν δημιουργήσει “ομάδες αντιμετώπισης πανδημιών”.
Έχω δουλέψει με αρκετές εταιρείες στην αξιολόγηση των καλύψεών τους και αυτό που παρατηρώ είναι ότι γενικά αντιμετωπίζουν την περίπτωση του COVID-19 στο πλαίσιο των CAT team, δηλαδή σαν οποιαδήποτε μεγάλη φυσική καταστροφή. Τουλάχιστον μία μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ και μεσίτης με τον οποίο συνεργάζεται έχουν δημιουργήσει κοινές ομάδες μαζί ώστε να εξετάσουν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από μεταδοτικές ασθένειες και να καταλήξουν σε μοντέλο κινδύνου πανδημίας».
Έλλειψη εξαρτημάτων στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Η Jaguar Land Rover είναι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία παράγει 400.000 οχήματα κάθε χρόνο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ότι της λείπουν εξαρτήματα για αυτό και το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το BBC, έχει φέρει εξαρτήματα αεροπορικώς σε βαλίτσες.
Στις 18 Φεβρουαρίου ο Επικεφαλής της εταιρείας Ralf Speth δήλωσε ότι «είμαστε ασφαλείς για αυτή την εβδομάδα και για την επόμενη αλλά την τρίτη εβδομάδα θα έχουμε… μέρη που λείπουν». Δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς και η Fiat Chrysler ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα κλείσει εργοστάσιο στη Σερβία λόγω έλλειψης εξαρτημάτων, ενώ και στις ΗΠΑ έχουν εκφραστεί φόβοι για ελλείψεις στην General Motors.
Ο ιός προσβάλλει τα iphone
Η Apple ήταν η πρώτη αμερικανική εταιρεία που δήλωσε ότι ο COVID-19 θα επηρεάσει τα έσοδα και τον αριθμό των προϊόντων που μπορεί να διαθέσει στην αγορά. Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε ο τεχνολογικός γίγαντας η παραγωγή iPhone θα περιοριστεί προσωρινά σε όλο τον κόσμο. «Με τα περισσότερα καταστήματα στην Κίνα να έχουν κλείσει ή να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο οι πωλήσεις των προϊόντων της Apple είναι χαμηλότερες», ανέφερε η Εταιρεία. Και πρόσθεσε ότι «ενώ το εργοστάσιο iPhone είναι εγκατεστημένο εκτός της επαρχίας Hubei – και ενώ όλες αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν ξανανοίξει – οι εργασίες επανέρχονται με πιο αργούς ρυθμούς από τους αναμενόμενους».
