Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Σ. Κωνσταντάς: Καθήκον μας είναι να αυξάνουμε συνεχώς την προστιθέμενη αξία της Εταιρείας

Τον ηγετικό της ρόλο στην αγορά διατηρεί η Εθνική Ασφαλιστική ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση της μέσα από την προϊοντική της στρατηγική, την κεφαλαιακή της θωράκιση και την εξασφάλιση της κερδοφορίας της. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής, Σταύρο Κωνσταντά, στα σχέδια της ΕΤΕ περιλαμβάνεται η πώληση του 75% τουλάχιστον της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι το τέλος του χρόνου και η οριστικοποίηση και πραγματοποίηση όλων των διαδικασιών μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017. Στη συνέντευξη που ο κ. Κωνσταντάς παραχώρησε στο ΑΜ επισημαίνει:

  • Το έργο της Διοίκησης συνίσταται στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας της Εταιρείας.
  • Τομείς στους οποίους θα εστιάσει προϊοντικά η Εθνική Ασφαλιστική είναι οι κλάδοι Ζωής, Υγείας, Αστικής Ευθύνης, Πυρός και Οχημάτων.
  • Είμαστε σχεδόν μια αναπνοή από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την International Life που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις win – win για την Ασφαλιστική Αγορά και θα καταδείξει το θεσμικό ρόλο της Εταιρείας μας στο Ασφαλιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Διατηρεί την ηγετική της θέση στην αγορά η Εθνική και πώς το πετυχαίνει αυτό;

Η Εθνική Ασφαλιστική, κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τόσο στον Κλάδο Ζωής όσο και στους Γενικούς Κλάδους και έχει καταστήσει το όνομά της συνώνυμο με την πραγματική εξασφάλιση και την απόλυτη φερεγγυότητα. Τα τελευταία δυσμενή –από οικονομικής πλευράς– χρόνια, η Εθνική Ασφαλιστική επανασχεδίασε εγκαίρως της στρατηγική της, με άξονα την καινοτομία και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, και μετεξελίχθηκε σε μια σύγχρονη, σταθερά ισχυρή ασφαλιστική επιχείρηση, αποτελώντας την πρώτη επιλογή του ασφαλισμένου και τον οδηγό των εξελίξεων στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο. Υιοθετώντας μια αυστηρά πελατοκεντρική φιλοσοφία, η οποία εστιάζει στη δημιουργία νέων, ευέλικτων προϊόντων που να ανταποκρίνονται στις πολυεπίπεδες ανάγκες των ασφαλισμένων, στην άμεση εξυπηρέτηση και επικοινωνία και φυσικά στη συνεχή ανάπτυξη όλων των Παραγωγικών Δικτύων, βελτιώθηκε η συνολική εταιρική εικόνα με απτά και μετρήσιμα οικονομικά αποτελέσματα, που διατηρούνται τα τελευταία έτη σταθερά. Είναι σημαντικό εδώ να αναφερθεί ότι δρομολογήθηκαν ενέργειες, όπως υψηλής κλίμακας επενδύσεις, καινοτόμες δράσεις, εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αναβάθμιση των εσωτερικών δομών και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και διαδικασιών, που οδήγησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα, έγινε εξορθολογισμός δαπανών και επικέντρωση σε κερδοφόρα προϊόντα.

Σχετικά με τις προοπτικές πώλησης της Εθνικής. Αποτελεί αποκλειστικά θέμα της Τράπεζας ή μετέχετε και εσείς στον προβληματισμό; Ποιες είναι οι σκέψεις που υπάρχουν, οι ενέργειες που γίνονται;

Ο μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, έχει καταθέσει στο πλάνο ανασυγκρότησης (Restructuring Plan) την πώληση τουλάχιστον του 75% της Εταιρείας μέχρι 31.12.2016 και με ορίζοντα ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι 30.06.2017. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονισθεί ότι η Εταιρεία με τη διαρκή κερδοφορία και τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης στον τομέα προϊόντων και επενδύσεων, συνεισφέρει προσθέτοντας αξία στη μητρική της, σε αυτούς τους τομείς. Όμως η δέσμευση του μετόχου ισχύει. Καθήκον της Διοίκησης είναι ξεκάθαρα να αυξάνουμε την προστιθέμενη αξία της Εταιρείας κάθε μέρα, επενδύοντας και αναπτύσσοντας το δίκτυό μας, αλλά και τους εργαζόμενους της Εταιρείας. Κάτι που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρχουν «εθνικές» ασφαλιστικές εταιρείες. Παίζει ρόλο στην αγορά;

Στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο οι ανακατατάξεις είναι σημαντικές, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε συνδυασμό με την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, οδηγούν αναπόφευκτα σε περαιτέρω συρρίκνωση του Κλάδου. Είναι γεγονός ότι πλέον οι ξένοι όμιλοι (ασφαλιστικοί και επενδυτικοί) είναι αυτοί που ελέγχουν ουσιαστικά την ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα μας, και με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί αλλά και με αυτές που έρχονται, η ελληνική παρουσία είναι περιορισμένη. Δεν ξέρω εάν υπάρχει πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς οι οικονομικές συγκυρίες είναι ιδιαίτερα δύσκολες και προτεραιότητα αποτελεί η διαφύλαξη των εταιρειών, του καταναλωτικού κοινού και της αγοράς γενικότερα. Στη συνείδηση του κόσμου ίσως να παίζει ρόλο εάν μια ασφαλιστική εταιρεία είναι καθαρά ελληνική, αλλά θεωρώ αυτό συμβαίνει λόγω της ιστορίας της και της πορείας της και ανεξάρτητα από το μέτοχό της. Πάντως, η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι υπάρχει στις Αγορές τους πάντα ένας Εθνικός «Παίχτης».

Η στρατηγική που ακολουθεί η Εθνική Ασφαλιστική σε επίπεδο προγραμμάτων ποια είναι; Σε ποιους τομείς επενδύει προϊοντικά και γιατί;

Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στους κλάδους Ζωής και Υγείας, θα ενισχύσουμε τομείς όπως η Αστική Ευθύνη και ο κλάδος Πυρός και θα ενδυναμώσουμε τη στρατηγική μας στον Κλάδο Αυτοκινήτου που έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Έχουμε ξεκάθαρη κατεύθυνση να βελτιώνουμε διαρκώς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και να αναζητούμε σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης δίνοντας νέες επιλογές στους ασφαλισμένους μας. Θα πρέπει να τονισθεί ιδιαιτέρως κάτι που αποτελεί πάγια στρατηγική μας, ότι οι όποιες παρεμβάσεις στα προϊόντα εκτός από την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων, οικονομοτεχνικά δομούνται πρωτίστως με βάση τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που δημιουργούν και μετά με την κερδοφορία τους. Δεν μας ενδιαφέρει μονοδιάστατα η αύξηση παραγωγής με οιοδήποτε κόστος. Αξίζει να αναφέρουμε τη δημιουργία του καινοτόμου Πλήρες Προγράμματος Υγείας Full, που παρουσιάσαμε στην ασφαλιστική αγορά τον Μάιο του 2015. Ακούγοντας προσεκτικά τις ανάγκες των ασφαλισμένων, κατανοώντας τις συνθήκες της εποχής και σε συνεργασία με αξιόλογα στελέχη από το Παραγωγικό μας Δίκτυο, σχεδιάσαμε ένα νέο ευέλικτο, ανταγωνιστικό και πρωτοποριακό προϊόν το οποίο αγκάλιασε το κοινό. Η ανταπόκριση που είχε το Full, μας οδήγησε να το μετουσιώσουμε σε μια ομπρέλα προϊόντων στην οποία θα ενταχθούν με τον καιρό και άλλα προγράμματα ασφάλισης, όπως το Παιδικό Πρόγραμμα Full – Ασφάλιση Νεογνών ΡΕΑ, το Full Home, το Full Κάλυψη Εξόδων από Ατύχημα κ.ά. Στόχος μας είναι πάντα να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των καιρών αλλά κυρίως των ασφαλισμένων μας.

Σ. Κωνσταντάς

Ο Σταύρος Κωνσταντάς, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Πώς θα κλείσει το 2016 για την Εταιρεία και πώς αναμένεται να εξελιχθούν τα μεγέθη σας το 2017;

Παρά μια ακόμη δύσκολη οικονομικά χρονιά, η οποία ασφαλώς έχει επηρεάσει έντονα όλους του κλάδους χρηματοοικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας, η Εθνική Ασφαλιστική καταφέρνει και το 2016 να παρουσιάζει ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα τα οποία αποδίδονται τόσο στην ανάπτυξη των δικτύων και των εργασιών της Εταιρείας όσο και στη συνεχιζόμενη διαχείριση του λειτουργικού κόστους καθώς και την προώθηση κερδοφόρων προϊόντων. Τα αποτελέσματα αυτά θα είναι σαφώς υψηλότερα των προϋπολογισθέντων για το 2016. Η ετήσια παραγωγή αναμένεται να παρουσιάσει σχετική μείωση που συνάδει με την τάση του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς. Κύρια αιτία είναι η μη διάθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα προϊόντων εφάπαξ καταβολών και η συρρίκνωση του κλάδου Αυτοκινήτων. Ο κλάδος Ζωής, με εξαίρεση τα εφάπαξ καταβολής, τρέχει με διψήφιο ποσοστό αύξησης. Αντίστοιχα θα κινηθούν και τα κέρδη προ φόρων σε σχέση με το 2015, κάτι που για εμάς όμως αποτελεί υγιή κερδοφορία, καθώς υιοθετήθηκε μια πιο συντηρητική προσέγγιση απόλυτα ταυτισμένη με τις απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου (Φερεγγυότητα II) που στοχεύει στην καλύτερη θωράκιση της Εταιρείας έναντι των ποικίλων χρηματοοικονομικών και μη κινδύνων αλλά και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της έναντι των ασφαλισμένων της. Ο πλέον σημαντικός λόγος, για την αναμενόμενη σχετική μείωση της κερδοφορίας σε σχέση με το 2015, είναι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, που μας αναγκάζει να σχηματίζουμε υπέρογκες προβλέψεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες ασκήσεις αντιστοίχισης Ενεργητικού – Παθητικού, που εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα. Για το 2017, το πλάνο μας είναι να αυξήσουμε τα κέρδη μας στα επίπεδα του 2015, με συντονισμένες κινήσεις και ενέργειες. Το σύνολο των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν, σε συνδυασμό με το ισχυρό «όπλο» της προϊοντικής γκάμας, η οποία πρόκειται άμεσα εκ νέου να εμπλουτισθεί, οδηγούν την Εθνική Ασφαλιστική σε μια νέα δημιουργική εποχή με εξωστρέφεια και καινοτομία. Βασικός στόχος για την επόμενη χρήση είναι η Εταιρεία να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στην αγορά εξασφαλίζοντας συνεχόμενη και σταθερή κερδοφορία που της επιτρέπει να ικανοποιεί τα επενδυτικά της σχέδια για τους ασφαλισμένους και το μέτοχο αλλά και να παραμένει κεφαλαιακά θωρακισμένη.

Πώς κατανέμονται οι εργασίες στα δίκτυα της Εταιρείας; Μελλοντικά πιστεύετε ότι όλα τα δίκτυα θα έχουν την ίδια συμμετοχή στην ανάπτυξη εργασιών;

Ισχυρό Πυλώνα για την Εταιρεία αποτελούν τα Δίκτυά της, τα οποία προσπαθεί συνεχώς να ενδυναμώνει και να υποστηρίζει. Τόσο τα παραδοσιακά Δίκτυα όσο και η συνεργασία με την ΕΤΕ για την αξιοποίηση του δικτύου της (cross selling) και την περαιτέρω προώθηση του Bancassurance αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα. Αναμφίβολα το Εταιρικό μας Δίκτυο συνεισφέρει όσο κανένα στις εργασίες της Εταιρείας και κυρίως στους κλάδους Ζωής, αλλά αντίστοιχα το Πρακτορειακό Δίκτυο αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στους Γενικούς Κλάδους, ενώ το Bancassurance συνεισφέρει σημαντικά σε όλους τους κλάδους. Επομένως, δεν είναι εφικτό να ξεχωρίσουμε κάποιο, χρειαζόμαστε όλα τα Δίκτυα ώστε να αναπτύξουμε τις εργασίες μας και να αυξήσουμε την κερδοφορία μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αναγνωρίζοντας ότι το direct κανάλι μας δεν έχει όση στήριξη θα έπρεπε και αρμόζει στην εποχή, αποφασίσαμε να το ενισχύσουμε και ουσιαστικά να το «πιστέψουμε» περισσότερο. Τα πάντα όμως θα γίνουν με κινήσεις αρμονικές, που δεν θα διαταράξουν την ισορροπία σχέσεων στα δίκτυά μας.

Ποιο όφελος αναμένεται από την αναδοχή του χαρτοφυλακίου της International Life;

Για την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, αλλά και την Εποπτική μας Αρχή, αποτελεί σίγουρα ένα πολύ μεγάλο στοίχημα να διασωθεί το σημαντικότερο μέρος (ει δυνατόν και όλο) του χαρτοφυλακίου Ζωής της International Life και να αποφευχθεί η επανάληψη περιπτώσεων όπως της Ασπίδας. Οι συζητήσεις που διεξάγονταν μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και της International Life για την ανάληψη τμήματος του χαρτοφυλακίου Ζωής και Υγείας, συνεχίζονται με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τους ασφαλισμένους της International Life, αλλά και να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους υφιστάμενους ασφαλισμένους της Εθνικής, μέσω διατήρησης της κεφαλαιακής επάρκειας της Εταιρείας μας. Είμαστε σχεδόν μια αναπνοή από την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις win – win για την Ασφαλιστική Αγορά και θα καταδείξει το θεσμικό ρόλο της Εταιρείας μας στο Ασφαλιστικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω γι’ άλλη μια φορά ότι η Εταιρεία αποτελεί πρότυπο Εταιρικής Διακυβέρνησης, λειτουργεί με απολύτως τεχνοκρατικά κριτήρια, χαράζει τη στρατηγική της με γνώμονα κεφαλαιακές απαιτήσεις, δημιουργεί συνεχώς Προστιθέμενη Αξία, επενδύει σε Υποδομές και κυρίως Ανθρώπινο Δυναμικό και θα αποτελεί μέτρο σύγκρισης και αναφοράς στην Αγορά μας.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 3 Ψήφοι