Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Στο κόκκινο το θερμόμετρο της αγοράς

Ψηλά θα παραμένει και κατά τη νέα σεζόν το… θερμόμετρο στην ασφαλιστική αγορά. Δεκαπέντε στον αριθμό είναι τα μέτωπα του κλάδου που παραμένουν ανοικτά κι αν σε αυτά προσθέσουμε το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, την τρίτη αξιολόγηση, τη λήξη –τον Αύγουστο του 2018– του τρίτου μνημονίου, τις νέες απόπειρες εξόδου της χώρας στις αγορές και, φυσικά, το ενδεχόμενο προσφυγής της κυβέρνησης σε πρόωρες εκλογές, το μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς στον επιχειρηματικό στίβο και άρα και στην ασφαλιστική αγορά, δεν πρόκειται να… πλήξει.

Άπαντες θα πασχίσουν φέτος να μη χαθεί το στοίχημα της ανάπτυξης, δεδομένου ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης έχει ήδη εξασφαλίσει θετικό πρόσημο στη συνολική παραγωγή του, μετά από περίπου μια πενταετία καθοδικής πορείας.

Οι συνθήκες ομαλότητας στο χώρο της οικονομίας, αλλά και στο πεδίο της πολιτικής λογίζονται καθοριστικής σημασίας ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά κατά τη φετινή σεζόν, όμως ανεξάρτητα από το τι, τελικά, θα συμβεί γενικότερα στην οικονομία και ο ίδιος ο κλάδος καλείται να διαχειριστεί τα δικά του προβλήματα, όπως και μια σειρά από προκλήσεις, ενώ μεγάλο είναι το βάρος που πέφτει στους ισχυρούς που με τις κινήσεις τους στη σκακιέρα του ανταγωνισμού καθορίζουν γενικότερα την τύχη της ασφαλιστικής αγοράς.

Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουμε μπροστά μας:

1. Ο νέος μέτοχος της Εθνικής Ασφαλιστικής πρόκειται σύντομα να αναλάβει δράση, έχοντας πρώτα εξασφαλίσει τις εγκρίσεις τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στα πρόσωπα τα οποία θα ηγηθούν της εταιρείας και φυσικά στη στρατηγική που θα ακολουθήσει το σχήμα σε σχέση και με την «αδελφή» εταιρεία, την AIG.

2. Η νέα σεζόν ενδεχομένως να φέρει και νέα deal εξαγορών. Εξάλλου, το ενδιαφέρον τους να εξαγοράσουν τρίτες εταιρείες, ή και χαρτοφυλάκια του ανταγωνισμού, έχουν εκφράσει τουλάχιστον δύο ασφαλιστικοί όμιλοι, οπότε όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια στην τάση συγκέντρωσης του κλάδου.

3. Η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται αποφασισμένη να κινήσει νέο κύκλο ελέγχων στην ασφαλιστική αγορά, πιθανότατα μέσα στο Φθινόπωρο.

4. Το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε σχέση με τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οδηγών. Ήδη οι βάσεις δεδομένων έχουν «κλειδώσει», στην αγορά έχουν επιστρέψει περισσότερα από 600.000 οχήματα και το μόνο που απομένει είναι να «τρέξει» η διασταύρωση των στοιχείων ώστε να συνετιστούν και οι τελευταίοι… αντιρρησίες ασφάλισης.

5. Από την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση. Οι συναρμόδιοι φορείς, ΕΑΕΕ, ΕΕΕ και ΚΕΕΕ έχουν συντονιστεί, συγκροτώντας ομάδα τεχνικών συμβούλων, η οποία δεσμεύθηκε να εκτελέσει το έργο μέχρι και το τέλος του έτους.

6. Από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και ο δείκτης του ΙΟΒΕ για τον ιατρικό πληθωρισμό, βάσει του οποίου οι ασφαλιστικές εταιρείες θα υπολογίζουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου Υγείας.

7. Από το νέο έτος ο κλάδος αναμένει και νέα χαλάρωση, αν όχι κατάργηση, των capital controls ώστε να ομαλοποιηθεί πλήρως η ζήτηση των επενδυτικών προγραμμάτων και ειδικότερα των εφάπαξ καταβολής που τοποθετούνται σε τίτλους του εξωτερικού.

8. Ζητούμενο επίσης είναι και η πλήρης ανάσχεση των μειώσεων στα ασφάλιστρα Αστικής Ευθύνης Οχημάτων, τα οποία προκαλούν πονοκέφαλο στα στελέχη των εταιρειών. Από την αρχή της κρίσης τα τιμολόγια της αγοράς καταγράφουν μειώσεις έως και 60%, φέρνοντας στο όριο τα περιθώρια κέρδους αρκετών ασφαλιστικών εταιρειών.

9. Η εξέλιξη που θα έχουν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο ζήτημα του ασφαλιστικού, όπως και για το συνταξιοδοτικό, είναι πιθανό να επιδράσουν θετικά στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς. Τα στελέχη της επιμένουν να δηλώνουν επίσημα και ανεπίσημα ότι στην ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει να αναγνωριστεί και θεσμικά ο ρόλος που της αναλογεί προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στα δύο αυτά κοινωνικά ζητήματα.

10. Η ηγεσία της ΕΑΕΕ θα κληθεί να στηρίξει τις θέσεις της στα προαναφερόμενα ζητήματα, ώστε να αναβαθμίσει γενικότερα τη θέση του κλάδου στο επιχειρείν, αλλά και τη συμβολή του στην τόνωση του ΑΕΠ της χώρας.

11. Η απαξίωση του κρατικού συστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα συνεχίσει να τονώνει τη ζήτηση των προγραμμάτων υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών και κυρίως των ετησίως ανανεούμενων, τα οποία διατίθενται στην κατανάλωση με ιδιαιτέρως ελκυστικά ασφάλιστρα.

12. Οι ασφαλισμένοι του πάλαι ποτέ ισχυρού ασφαλιστικού ομίλου Ασπίς Πρόνοια, καθώς και οι εκπρόσωποι αυτών, αναμένουν εντός του 2018 να λήξει η πολυετής περιπέτειά τους. Αναμένουν, ειδικότερα, να τους καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων που είναι να λαμβάνουν από τον εκκαθαριστή, ώστε εν συνεχεία να καλυφθούν, βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος, και από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζώης.

13. Ομοίως και οι ασφαλισμένοι της International Life και ειδικότερα όσοι δεν πέρασαν στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, αναμένουν να κλείσει και η δική τους περιπέτεια, στην οποία ενεπλάκησαν μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Εταιρείας.

14. Μέσα στους επόμενους μήνες θα κλείσει και το θέμα του Επικουρικού Κεφαλαίου κλάδου ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Οχημάτων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο στη βουλή, βάσει του οποίου το Επικουρικό θα κρατήσει στο πεδίο ευθύνης του μόνο την κάλυψη θυμάτων από τροχαία που προκλήθηκαν από ανασφάλιστους ή άγνωστους οδηγούς, ενώ τους φακέλους οι οποίοι έχουν να κάνουν με τις ζημιές εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν θα τους αναλάβει ένας νέος φορέας, ο οποίος θα μοιραστεί με το Επικουρικό Κεφάλαιο τις εισφορές που καταβάλλουν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες.

15. Η ψήφιση του προαναφερόμενου νομοσχεδίου θα δώσει τη δυνατότητα στο Επικουρικό Κεφάλαιο να θέσει σε καθεστώς run off μέρος των σημερινών του υποχρεώσεων με την προοπτική της διαχείρισής τους από εξειδικευμένη εταιρεία.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι