Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τις συγχωνεύσεις & εξαγορές στην Ασφαλιστική Αγορά το 2015

Χαμηλά επιτόκια, αλλαγές στα εποπτικά πλαίσια και είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ασφαλιστική Αγορά δίνουν ρυθμό στις Συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Όσο η ασφαλιστική βιομηχανία ξεπερνά την οικονομική κρίση και πολλές ασφαλιστικές εταιρείες ορθοποδούν οικονομικά, το ενδιαφέρον για την πολυπόθητη ανάπτυξη μονοπωλούν οι μη οργανικές επιλογές, όπως αυτές των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Τι ευκαιρίες, όμως, αλλά και τι απαιτήσεις αντιμετώπισαν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσα στο 2015; (Βάσει της έρευνας που δημοσίευσε η Deloitte με τίτλο «2015 Insurance M&A Outlook – Continuing acceleration».)

Εξασφάλιση βιωσιμότητας

Για ακόμα μια χρονιά τα χαμηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τις υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και τη χαμηλή ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών ανά τον κόσμο, ήταν τα εμπόδια στις όποιες βλέψεις τους για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Έτσι, το ενδιαφέρον τους στράφηκε περισσότερο στην ενδυνάμωση των ισολογισμών και στην αύξηση των κερδών τους, έχοντας όμως τα μάτια τους ανοιχτά για ενδεχόμενες ευκαιρίες εξαγοράς χαρτοφυλακίων ή για συγχωνεύσεις πολλών μικρών εταιρειών σε βιώσιμα μεγάλα σχήματα.

Εποπτικό πλαίσιο

Μέσα στο 2015 – ειδικά στην αγορά της Ευρώπης τα κανονιστικά πλαίσια στα οποία λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες δέχθηκαν μια σειρά από αλλαγές οι οποίες περιόριζαν τις όποιες επενδυτικές ενέργειες – κυρίως λόγω της προσωρινής αστάθειας που δημιούργησαν. Θέματα όπως η διαφύλαξη των συμφερόντων του καταναλωτή, κεφαλαιακή επάρκεια, συστηματικός έλεγχος των οικονομικών τους, το μέγεθος της συμμετοχής του συμβουλίου διοίκησης στις αποφάσεις της εταιρείας, αύξησαν τόσο τα λειτουργικά τους έξοδα ενώ παράλληλα δημιούργησαν πιο αυστηρές προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δυο οι περισσότερες εταιρείες θα μπορούσαν να συγχωνευτούν

Είσοδος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων

Το 2015 αυξήθηκε το ενδιαφέρον των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ειδικά προς τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ιστορικά, το ενδιαφέρον των ιδιωτών ήταν πάντα στραμμένο στους μεσίτες και πράκτορες των αγορών κυρίως λόγω της υψηλής ρευστότητάς τους, αλλά και της ελευθερίας που είχαν για να εισέλθουν ή να αποχωρήσουν από τις αγορές. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η σταθερή άνοδος που παρουσίασαν οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής τράβηξαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι άρχισαν να επενδύουν τόσο σε εταιρείες ζωής όσο και σε εταιρείες που παραχωρούν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαγορά της Sedgwick Claims Management από την επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, KKR & Co LP, το 2014 για το ποσό των 2,4 δισ. δολαρίων.

Διαχείριση κεφαλαίων – Πράξεις εξισορρόπησης

Οι Ασφαλιστικές εταιρείες πολύ συχνά βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση από τη μια να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των μετόχων τους και από την άλλη να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των οίκων αξιολόγησης και των εποπτικών αρχών για υψηλά αποθεματικά. Όπως φαίνεται, οι επενδύσεις σε συγχωνεύσεις και εξαγορές –ειδικά αυτή την περίοδο– δίνουν λύση στο πρόβλημα αυτό καθώς σε μια αγορά που υπάρχουν τόσο μεγάλα διαθέσιμα κεφάλαια – οι αρμόδιοι φορείς δύσκολα θα αρνηθούν ή θα εμποδίσουν μια εξαγορά – ενώ παράλληλα οι μέτοχοι θα μείνουν ευχαριστημένοι με την ιδέα ανάπτυξης εργασιών ειδικά αυτή την περίοδο, όπου τα επιτόκια για ακόμη μια χρονιά βρισκόντουσαν στον πάτο των αγορών.

Νέοι παίχτες στην αγορά των συγχωνεύσεων

Ενώ κανονικά δεν είναι στο DNA των Ασφαλιστικών Εταιρειών να πρωτοτυπούν και να «ταράζουν τα νερά» με νέες τεχνολογίες και πρακτικές, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι εταιρείες που ιστορικά δεν διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις των αγορών έχουν βρει έναν τρόπο να το κάνουν. Η τεχνολογία έχει δώσει την ευκαιρία σε αυτές τις εταιρείες να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε R&D (έρευνες) προκειμένου να υπερπηδήσουν τον ανταγωνισμό με νέες τεχνολογίες. Αυτή η τάση έχει ενεργοποιήσει και τις εξαγορές όπου μεγάλες εταιρείες στοχεύουν στην ενσωμάτωση μικρότερων εταιρειών αλλά τεχνολογικά πιο προηγμένων με σκοπό να μειώσουν τον ανταγωνισμό αλλά και να αποκτήσουν την τεχνογνωσία τους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι