Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Το μετέωρο βήμα των νέων επαγγελματικών ταμείων

Άλλο να λέει κανείς κάτι και άλλο να πάει να το κάνει, ακόμα και αν πρόκειται για έναν Υπουργό.

Αναφερόμαστε στο αίτημα το οποίο έθεσε στους θεσμούς, ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την τελευταία συνάντησή τους περί δυνατότητας ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων από τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους. Το αίτημα αυτό έγινε υπό την πίεση κυρίως των δικηγόρων οι οποίοι από 1.1.2017 θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές για την ασφάλισή τους, οι οποίες θα αντιστοιχούν στο 38% του δηλωτέου εισοδήματός τους (αντί του 27% που καταβάλλουν όλοι οι άλλοι επαγγελματίες).

Ωστόσο όχι μόνο ο κλάδος των δικηγόρων για τον οποίο κυ- ρίως «παίζεται» η ίδρυση επαγγελματικού ταμείου, αλλά και εκείνος των μηχανικών και των γιατρών δεν είναι «ενιαίος» και έτσι δεν υπάρχουν «ενιαία» συμφέροντα τα οποία θα μπορούσαν να σπρώξουν στη δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου – για την κάλυψη της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ – ακόμα και ξεχωριστού για κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένους του σημερινού ΕΤΑΑ, πόσω μάλλον ενός ταμείου το οποίο θα «συστέγαζε» όλους μαζί. Πρώτα απ’ όλα ο δικηγορικός κλάδος είναι εξαιρετικά διασπασμένος ως προς το χώρο εργασίας του. Μία μερίδα δικηγόρων δουλεύει σε δικηγορικά γραφεία, μία άλλη σε μεγάλες εταιρείες και μία άλλη σε τράπεζες.

Πολλοί από όσους δεν δουλεύουν σε δικηγορικά γραφεία είναι ήδη ενταγμένοι στα επικουρικά ταμεία στα οποία είναι ασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι στις εται- ρείες τις οποίες δουλεύουν ή στις τράπεζες. Έτσι δεν έχουν κανένα λόγο να ενταχθούν σε κάποιο άλλο επικουρικό ταμείο. Ο κλάδος των μηχανικών είναι αυτή την περίοδο μπλεγμένος στην τρέχουσα κρίση που έχει προκύψει στην Attica Bank και αποκλείεται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στο μέτωπο των επαγγελματικών ταμείων.

Το βασικό μειονέκτημα των ελληνικών επαγγελματικών ταμείων σε σχέση με εκείνα του εξωτερικού είναι ότι δεν δίνουν καλές αποδόσεις στους διαχειριστές οι οποίοι θα αναλάβουν τις επενδύσεις αυτές. Έτσι δεν προσελκύονται ξένοι διαχειριστές που, βέβαια, είναι καλύτερα εξοικειωμένοι με τις ξένες αγορές.

Μένει λοιπόν μόνο ο κλάδος των ιατρών, ο οποίος επίσης είναι εσωτερικά διασπασμένος, με μία μερίδα γιατρών να δουλεύει στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, μία άλλη να εργάζεται σε ιδιωτικές κλινικές και μία τρίτη να ασκεί το επάγγελμά της μέσα από ιδιωτικά ιατρεία.

Το γεγονός ότι οι παραπάνω κλάδοι για τους οποίους έχει γίνει λόγος και μάλιστα δημόσιος περί ένταξής τους σε νέα επαγγελματικά ταμεία, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι, όπως οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και σε τράπεζες οι οποίοι δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς πιστεύουν πως τα επαγγελματικά ταμεία για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα επικουρικά ταμεία και ταμεία εφάπαξ του Δημοσίου και ένα βασικό μειονέκτημα σε σχέση με τα επαγγελματικά ταμεία του εξωτερικού:

  • Τα ελληνικά επαγγελματικά ταμεία μπορούν να επενδύσουν τα αποθεματικά τους από εισφορές στο εξωτερικό, χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls. Αντίθετα τα δημόσια επικουρικά ταμεία και ταμεία εφάπαξ μπορούν να καταθέσουν τα αποθεματικά τους μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Το βασικό μειονέκτημα των ελληνικών επαγγελματικών ταμείων σε σχέση με εκείνα του εξωτερικού είναι ότι δεν δίνουν καλές αποδόσεις στους διαχειριστές οι οποίοι θα αναλάβουν τις επενδύσεις αυτές. Έτσι δεν προσελκύονται ξένοι διαχειριστές που, βέβαια, είναι καλύτερα εξοικειωμένοι με τις ξένες αγορές.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι