Now Reading
We gonna rock down to… Insurance Avenue!

We gonna rock down to… Insurance Avenue!

  • Πώς η Λ. Συγγρού έγινε η νέα γειτονιά της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς
Λεωφόρος Συγγρού

We gonna rock down to… Insurance avenue θα μπορούσε να λέει το τραγούδι αν είχε Έλληνα συνθέτη και μιλούσε για αυτή την κατηφόρα των περίπου 6,5 χιλιομέτρων η οποία ενώνει το κέντρο της Αθήνας με τον Πειραιά και τα Νότια Προάστια.

Γιατί όμως “insurance avenue”; Διότι οι περισσότερες Ασφαλιστικές Εταιρείες διάλεξαν αυτήν τη λεωφόρο ως τον κατάλληλο δρόμο να στεγάσουν τα κεντρικά τους γραφεία. Όχι τώρα, αλλά εδώ και χρόνια επέλεξαν να επενδύσουν κεφάλαια σε επιβλητικά και μοντέρνα κτίρια, σύμβολα της φερεγγυότητάς τους και της δυναμικής τους. Ο Έντι Γκράντ, Βρετανός μουσικός και συνθέτης με καταγωγή από την Βρετανική Γουινέα έγραψε το τραγούδι “Electric Avenue” αναφερόμενος σε έναν υπαρκτό δρόμο στα προάστια του Λονδίνου ο οποίος ονομάστηκε έτσι καθώς ήταν ο πρώτος στην περιοχή που φωταγωγήθηκε με ηλεκτρικό ρεύμα. Αντιστοίχως, η Λεωφόρος Συγγρού θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί Λεωφόρος των Ασφαλιστών αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία 20 χρόνια στεγάζει τα κεντρικά 9 Ασφαλιστικών Εταιρειών, το υποκατάστημα μιας εκ Θεσσαλονίκης (Ιντερσαλόνικα) και τα κεντρικά μιας ΕΠΥ.

Παράλληλα, στις γύρω κοντινές περιοχές (Αμφιθέας, Καλλιρόης, Ηλία Ηλιού & Βασ. Σοφίας) έχουν τα κεντρικά τους, άλλες 4 Ασφαλιστικές Εταιρείες, ένα υποκατάστημα νοτίου Ελλάδας βορειοελλαδίτικης εταιρείας, μιας πολυεθνικής, μιας ΕΠΥ και μιας Ελληνικής Ασφαλιστικής εταιρείας. Έχουμε λοιπόν 15 Ασφαλιστικές Εταιρείες οι οποίες δημιούργησαν τη δική τους γειτονιά σε μια λεωφόρο η οποία όπως όλα δείχνουν αποκτά όλο και μεγαλύτερη αξία δεδομένου των projects που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε είναι στα σχέδια να υλοποιηθούν (βλέπε ΙΣΤ, Ελληνικό, ανάπλαση παραλίας Μοσχάτου και Μεγάλος Περίπατος Αθήνας).

Και φυσικά μην ξεχνάμε τον ΕΙΑΣ και τα εκατοντάδες γραφεία ασφαλιστικών διαμεσολαβητών που διατηρούν τη δραστηριότητά τους σε αυτήν τη λεωφόρο, αλλά και στους παραπλήσιους δρόμους. Γραφεία όπως τα κεντρικά της Πειραιώς Πρακτορειακής –απέναντι από το Ιntercontinental– της Mega Brokers στο Κουκάκι, της Cover Insurance στη Συγγρού Φιξ, της Επιθεώρησης Φουφόπουλου στον Άγιο Σώστη, της Infotrust, της Globalis, του Σούλα, του Τζώρτζη, της Χιώτη, τα δικά μας, της morax media…. Η λίστα είναι πραγματικά μεγάλη και δεν θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε όλους, σε ασφαλιστές αποκλειστικής ή μη συνεργασίας με δικές τους ταμπέλες ή των εταιρειών που αντιπροσωπεύουν. Ποια όμως Ασφαλιστική Εταιρεία έκανε την αρχή; Ποια εταιρεία εγκαταστάθηκε πρώτη στη «Λεωφόρο των Ασφαλιστών» ανοίγοντας το δρόμο και για τις υπόλοιπες;

Τις δεκαετίες ‘70 και ‘80 στη Λ. Συγγρού άνοιξαν τα κεντρικά τους γραφεία πολλές εταιρείες οι οποίες στην πορεία είτε συγχωνεύτηκαν είτε διέκοψαν τη δραστηριότητά τους είτε αποσύρθηκαν από την Ελληνική Αγορά. Εταιρείες όπως η Εστία Ασφαλιστική που είχε τα γραφεία της πάνω από το Διογένης Studio, η Παγκόσμιος Ασφαλιστική στο κτίριο Καμμένου, η Continental πλησίον του Άγιου Σώστη, η Universal Life, η Metrolife, η Imperio, η Μεσόγειος, η Πανελλήνιος, η Λαϊκή και η Απόλλων διάλεξαν τη συγκεκριμένη Λεωφόρο ως σημείο αναφοράς των δραστηριοτήτων τους σε πείσμα των καιρών που ήθελε ο παλμός του Κλάδου να χτυπά στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα όσα μαρτυρούν παλιοί, βετεράνοι πλέον, ασφαλιστές, την αρχή για τη μεταφορά της «Ασφαλιστικής Πρωτεύουσας» στα Νότια έκανε το 1974 η Ιnteramerican του Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος επένδυσε στο κτίριο επί της Λ. Συγγρού 350 (απέναντι από το Ευγενίδειο ίδρυμα).

Το 1977 η Δύναμις Ασφαλιστική ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε επί της Λ. Συγγρού 106. Στη συνέχεια η NN Hellas εγκαταστάθηκε το 1980 στο κτίριο Α. Καμμένου (Λ. Συγγρού 196) ενώ μετακόμισε το 1991 στα νέα της ιδιόκτητα γραφεία όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα.

Το 1997 η Συνεταιριστική Ασφαλιστική μετακόμισε στο κτίριο Τσάκου (Λ. Συγγρού 367) και τρία χρόνια μετά, το 2000, η Eurolife ERB εγκαταστάθηκε επί της Λ. Συγγρού 190.

Το 2000 η εκ Θεσσαλονίκης Ασφαλιστική Εταιρεία, Ιντερσαλόνικα, επενδύει αγοράζοντας με ίδια κεφάλαια ένα κομψό κτίριο (6 ορόφων συν 2 υπόγεια) επί της Λ. Συγγρού δημιουργώντας υποκατάστημα στην πόλη της Αθήνας.

Το 2005 η παρέα μεγαλώνει με τον leader της Αγοράς, την Εθνική Ασφαλιστική, να εγκαινιάζει και να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό και επιβλητικό κτίριο της Λ. Συγγρού 103-105. Την ίδια χρονιά η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική μεταφέρεται στο επίσης δικό της ιδιόκτητο κτίριο επί της Λ. Συγγρού 193-195 και Χρυσοστόμου Σμύρνης. Η Eurolife ERB μετακομίζει ξανά επί της Λ. Συγγρού, αυτήν τη φορά από την πλευρά του Δήμου Νέας Σμύρνης, στο κτίριο με τον αριθμό 180, ωστόσο εγκαταλείπει τη Λεωφόρο το 2015, μεταφέροντας την έδρα της στην Πανεπιστημίου.

Ένα χρόνο μετά, το 2006, η ΑΤΕ Ασφαλιστική μετακινείται λίγο πιο πάνω, στο ρεύμα ανόδου προς κέντρο Αθήνας, στα νέα ιδιόκτητα γραφεία της. Επίσης, το 2006 η INTERAMERICAN ξαναγυρίζει (αυτήν τη φορά έχοντας επεκταθεί σε περισσότερους ορόφους) στο κτίριο 350 όπου συντηρεί την έδρα της για 7 χρόνια. Στη συνέχεια μετακομίζει στο γωνιακό και εντυπωσιακό κτίριο Λ. Συγγρού 124-126 στον κόμβο Καλλιρόης, που συντηρεί μέχρι και σήμερα τα κεντρικά της γραφεία.

See Also

Το 2007 η Δύναμις Ασφαλιστική μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στο ιδιόκτητο κτίριο στο νούμερο 320 της Λεωφόρου Συγγρού.

Το 2009 η Υδρόγειος Ασφαλιστική μετακομίζει στο Νο. 254 στο ρεύμα προς τα Νότια Προάστια.

Το 2012 η Groupama Ασφαλιστική ολοκληρώνει τη δική της μετακόμιση επί της Λ. Συγγρού πλησίον του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους, στη Νέα Σμύρνη και το το 2018 η ERGO Ασφαλιστική μεταφέρει την έδρα της στις εγκαταστάσεις της ΑΤΕ στη Νέα Σμύρνη, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της.

Τέλος, στις αρχές του 2019 η CNP ΖΩΗΣ εγκαθιστά την έδρα της επί της Λ. Συγγρού 162, ενώ την ίδια χρονιά η Δύναμις Ασφαλιστική μετακομίζει στο Μαρούσι.

Πενήντα χρόνια ιστορίας που αν είχαμε την ικανότητα να τη ζήσουμε σε “time lapse” θα βλέπαμε πινακίδες εταιρειών να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν, λογότυπα πολυεθνικών και ελληνικών ασφαλιστικών να αναβοσβήνουν και ανεγέρσεις κτιρίων να αποκτούν τη θέση τους στη Λεωφόρο των Ασφαλιστών, γράφοντας η κάθε μια τη δική τους ιστορία.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2020 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top