Πρόσφατα Τεύχη

Δείτε με μία ματιά τα πιο πρόσφατα τεύχη από το Ασφαλιστικό Marketing

Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Σεπτεμβρίου  2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2016Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιουνίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαΐου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Απριλίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Μαρτίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Φεβρουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Ιανουαρίου 2016 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Δεκεμβρίου 2015 Ασφαλιστικό Μάρκετινγκ Εξώφυλλο Τεύχος Οκτωβρίου 2016

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter του Ασφαλιστικού Μάρκετινγκ για να λαμβάνετε sneak peaks από τα νέα μας τεύχη αλλά και να μαθαίνετε πρώτοι  για τις προνομιακές μας εκπτώσεις.

[ninja-inline id=786]

Ξεθωριάζει η ελληνική ασφαλιστική ταυτότητα;

Τι θα συμβεί όταν και η τελευταία μεγάλη Ελληνική Ασφαλιστική Εταιρεία περάσει στα χέρια ξένων πολυεθνικών.

Είναι γεγονός. Η Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά αφελληνίζεται και η στιγμή που ο ηγέτης της δεν θα είναι πια ελληνική εταιρεία πλησιάζει.Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

 

Στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά ηγέτες της αγοράς ήταν πάντοτε – με εξαίρεση την Interamerican – εταιρείες που ανήκαν ή συνεργάζονταν στενά με τράπεζες. Είχαν την τεχνογνωσία, είχαν το δίκτυο και σε αντίθεση με τις θυγατρικές των πολυεθνικών στη χώρα, είχαν το συνδυασμό ισχυρής χρηματοδότησης αλλά και άριστης γνώσης για το πώς λειτουργεί και πώς σκέφτεται η αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται.

Η Alpha Ασφαλιστική είχε την Alpha Bank, η Eurobank τη Eurolife Μεσιτική και μετέπειτα τη Eurolife ERB, η Εθνική Ασφαλιστική την Εθνική Τράπεζα και τέλος η Αγροτική Τράπεζα την Αγροτική Ασφαλιστική. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίπτωση της ΑΣΠΙΣ που έχοντας δημιουργήσει τεράστιο όγκο εργασιών είχε δημιουργήσει και τη δική της τράπεζα την ΑΣΠΙΣ Bank. Μια τράπεζα που όμως έσκασε μαζί με την ασφαλιστική της σαν πυροτέχνημα στα χέρια του κράτους και της αγοράς ακρωτηριάζοντας κυρίως μόνο την Ασφαλιστική Αγορά (το κράτος φορούσε γάντια).

Τέσσερις μεγάλες ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες λοιπόν οι οποίες μεγάλωσαν την πίτα της αγοράς, έφεραν τεχνογνωσία και έμπειρο στελεχιακό δυναμικό αλλά στο τέλος της ημέρας… μία προς μία, αφελληνίστηκαν ως προς τον μέτοχό τους. Και το τονίζουμε αυτό καθώς ακόμα και σήμερα αποτελούνται από Έλληνες και Ελληνίδες manager και δραστηριοποιούνται ως ελληνικές εταιρείες ξένων συμφερόντων, πληρώνοντας όμως μισθούς και εισφορές.

* Mία μία οι ελληνικές κρατικοδίαιτες ασφαλιστικές εταιρείες πέρασαν στα χέρια ξένων πολυεθνικών «αφελληνίζοντας» την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά*

Το χορό των εξαγορών ξεκίνησε η Alpha Ασφαλιστική το 2007 όπου η τράπεζα αποφάσισε να πουλήσει στον Γαλλικό κολοσσό AXA. Δεύτερη και μετά από αρκετά χρόνια ακολούθησε η Eurolife που πουλήθηκε στην Καναδική FairFax και τέλος μετά από διάστημα ούτε έξι μηνών ήρθε και η ανακοίνωση ότι η ΑΤΕ Ασφαλιστική, θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας που είχε απορροφήσει στο παρελθόν η Πειραιώς μεταβιβάστηκε στη Γερμανική ERGO.

Έτσι μία μία οι ελληνικές κρατικοδίαιτες ασφαλιστικές εταιρείες πέρασαν στα χέρια ξένων πολυεθνικών «αφελληνίζοντας» την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά.

Είχαν όμως εναλλακτική; Για να είμαστε ακριβείς, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είχαν. Και δεν είχαν καθώς ο νέος Ευρωπαϊκός νόμος μετά την οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη – καθιστούσε και συνεχίζει να καθιστά απαγορευτική τη δραστηριότητα μιας Ασφαλιστικής κάτω από την ομπρέλα τραπεζικού ομίλου.

Έτσι, η μόνη ασφαλιστική εταιρεία που παρέμεινε ελληνική είναι η Εθνική Ασφαλιστική, ηγέτης για πολλά χρόνια της αγοράς που όμως όπως ακούγεται τελευταία έχει μπει και αυτή στην τελική ευθεία για την αναζήτηση του νέου της μεγαλομετόχου.

Ένα deal που μόλις ολοκληρωθεί θα αναγκάσει την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά να αλλάξει σελίδα καθώς πλέον ο ρυθμιστής και ισορροπιστής της αγοράς δεν θα έχει ελληνικά συμφέροντα αλλά ξένα (εκτός και αν η εταιρεία δεν έχει την τύχη των υπολοίπων και βρεθεί σε ελληνικά χέρια – αυτήν τη φορά όμως ιδιώτη).

Και τότε θα μιλάμε για τον πλήρη αφελληνισμό της καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει ταυτότητα στον παγκόσμιο Ασφαλιστικό χάρτη όπως έχει η Ιταλία με την Generali, η Γαλλία με τις AXA και Groupama και η Ολλανδία με τις NN και Achmea.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Βαθμολογία Αναγνωστών 0 Ψήφοι